BejelentésFogyókúra mindenkinek
Minden lehetséges csak akarni kell......:)

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Árpafű


Az árpafű (Hordeum vulgare) az árpa csíranövénye. Általában 200 nappal kicsírázás után takarítják be, amikor a hajtások magassága még nem éri el a 30 cm-t. Az árpafű közel három tucat vitamint és ásványi anyagot tartalmaz koncentrált formában; különösen gazdag A-vitaminban, C-vitaminban, B1-ben, B2-ben, folsavban, B12-ben, kalciumban, vasban, káliumban és klorofillban. A legtöbb növénnyel ellentétben az árpafű mindazt a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza, melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani. Erőteljes antioxidáns, melyről azt tartják, hogy segíti a szervezetet a rákos sejtek és számos más betegség legyőzésében, beleértve a pattanásokat és a fekélyeket is.


Bazsalikom
(Ocimum Basilicum)


Az ajakos virágúak családjába tartozó, igen változatos megjelenésű bazsalikom napjaink egyik legnépszerűbb fűszernövénye, azonban felhasználása nem újkeletű, hiszen már az ókori kultúrák is ismerték és alkalmazták. Az eredetileg Dél-Ázsiából származó növényt Indiában „szent bazsalikom”-ként tisztelték, valamint még számos ókori kultúrában nagy megbecsülés övezte, és egy sor legenda fűződött hozzá. Általában az élettel és a halállal hozták kapcsolatba, így ez az aromás illatú növény nem csupán az ételek fűszerezésére, vagy gyógyításra szolgált, hanem például az indiaiak hite szerint a következő életbe való eljutást segítette. Annak ellenére, hogy már az ókori ázsiai kultúrák gyógynövényként és fűszerként használták, Európában csak a XVI. században terjedt el.


      Megjelenése: Temérdek, – több mint százötven – változata ismert, így színe, illata, íze és külleme is igen változatos. Levelei zöldek vagy bíborvörösek, méretük meglehetősen sokféle, fajtától függően egytől egészen tíz centiméteresig terjedhet. Ezek lehetnek hegyesebbek vagy oválisabbak, simábbak vagy ráncosabbak is. A növény körülbelül fél méteresre nő meg, szára négyszögletes. Íze és illata igen jellegzetes, leginkább az ánizsra, a szegfűszegre, valamint a mentára hasonlít.


      Felhasználása a konyhában: A bazsalikom levelét és virágát a világ minden részén szívesen használják, de manapság leginkább az olasz ízvilág főszereplőjeként ismerjük. Szinte minden ételt fenséges aromával ajándékoz meg, így kiváló halakhoz, salátákhoz, mártásokhoz, húsokhoz, levesekhez egyaránt, ám igazán jellegzetes, pikáns íze leginkább paradicsommal együtt érvényesül.
Felhasználható frissen, vagy beszerezhető a szárított változat is, ám az előbbi sokkal intenzívebb, egzotikusabb aromát kölcsönöz ételeinknek. Legjobb, ha magunk neveljük a kert melegebb részére vetve, vagy cserépbe ültetve, így főzéshez friss leveleit használhatjuk, sőt, fagyaszthatunk is belőlük a téli hónapokra. Fontos, hogy csak a főzés befejezése előtt néhány perccel, vagy közvetlenül tálalás előtt kerüljön az ételbe, ugyanis jellegzetes íze igen hamar megsemmisül.


     Felhasználása a gyógyászatban: A bazsalikomot manapság inkább fűszerként, mintsem gyógynövényként használják, ennek ellenére jótékony hatása számos betegség esetén bizonyított. Friss levele evés előtt elrágva étvágygerjesztő, étkezés után emésztéssegítő, valamint csökkenti a felpuffadást, enyhíti a szélgörcsöket, és gyomorrontás esetén segítséget nyújt
Nyugtatóként, stresszoldóként, idegerősítőként is ismeretes, és a mentális fáradtságnak is kiváló ellenszere. Antibakteriális hatásának köszönhetően nem csupán belsőleg, hanem külsőleg alkalmazva is jótékony, legyen szó akár rovarcsípésekről, „mérges” pattanásokról, bőrgyulladásról, különféle sebekről, sérülésekről, vagy egyéb bőrproblémákról, betegségekről.
Meghűlés esetén is nyugodtan használhatjuk; a belőle készült sziruppal köhögésünket csillapíthatjuk, gőze pedig az orrdugulás megszüntetésében segít.


      Alkalmazhatjuk


           • Teaként: A friss leveleket lobogó vízzel forrázzuk le. Az így kapott főzettel például csillapíthatjuk a köhögést, vagy nyugtatóteaként is fogyaszthatjuk.


         
• Nyersen szétrágva: Étvágygerjesztő, emésztést segítő, szájfertőtlenítő hatású.


         
• Illóolaját, belsőleg és külsőleg egyaránt: Nyugtató, vágycsökkentő hatása van; kismamáknál fokozza a tej elválasztását. (Állapotos hölgyeknek az illóolaj fogyasztása, illetve külsőleg történő alkalmazása is tilos, ugyanis károsíthatja a magzatot.)  


          • Fürdővízbe téve: Kiváló nyugtató, stresszoldó.


Borsmenta
Menta piperita


Ezt az aromás illatú gyógynövényt már évszázadok óta használják emésztési zavarok, megfázás és feifájás ellen. A mai orvostudomány főleg az emésztőrendszer megnyugtatására, emésztési zavarok, irritábilis bél szind¬róma és egyéb panaszok megszüntetésére alkalmazza.
A világon szinte mindenütt termesztik a borsmentát a konyhaművészet¬ben és a gyógyászatban betöltött szerepe miatt. A fodormenta és a vízi menta természetes hibridjeként megjelenő borsmentának a mentákra jellemző hasábos szára, lándzsa alakú, sötétzöld vagy lilás levelei és lila virágai vannak. Gyógyászati célra a növény leveles szárát kell begyűjte¬ni, közvetlenül a virágzás előtt. A borsmenta aktív hatóanyagának, a több mint 40 különféle vegyületből álló aromás illóolajának köszönhe¬ti gyógyító értékét. A legjelentősebbek közé tartozik a mentol (az illóolaj 35-50%-a). amenton (15-30%) és a mentil-acetát (3-10%). Gyógyásza¬ti célra a borsmentaolajat a növény föld feletti részeinek vízgőz-desztil¬lációjával nyerik.


Általánosan javallt:


• gyomorégés. émelygés, emésztési zavarok enyhítésére


• diverticulitis és az irritábilis bél szindróma tüneteinek megszüntetésére
• epekövek oldására


• leheletfrissítésre


• izomfájdalmak enyhítésére


Az emésztési zavarok enyhítésére kitűnő borsmenta görcsoldó tulajdon¬sággal rendelkezik, és mérsékli az izomtónust. Ezenkívül jó a lehelet felfrissítésére és orrdugulás ellen is.
A borsmentaolaj hatására az emésztőrendszer sima¬izmai ellazulnak, így megszünteti a bélgörcsöket és a bélgázt. Görcsoldó tulajdonsága a hastáji fájdalmakkal váltakozó hasmenéses és székreke¬déses rohamokkal járó emésztési zavarok, az irritábilis bél szindróma ke¬zelésében is hasznos lehet. A borsmentában lévő mentol úgy fokozza az emésztést, hogy serkenti a természetes emésztőnedvek és az epe ter¬melődését. E tulajdonsága teszi a borsmenta-olajat az egyik legnépsze¬rűbb, recept nélkül kapható savkötő szerré. Számos kísérlet igazolja, hogy a borsmenta illóolaja képes az epekövek oldására is, ezzel szükségtelenné téve a sebészi beavatkozást. Mielőtt azonban erre a célra használná az olajat, feltétlenül beszéljen orvosával. Közvetlenül a nyelv¬re téve a kellemetlen szájszagot is megszünteti.


Teaként elkészítve vagy olaj formájában enyhítheti a mozgó járművön való utazás okozta szédüléssel és émelygéssel járó rosszullétet. A bors¬mentatea a fokozott bélgáz-képződést és felfúvódást, valamint a diver¬ticulitis tüneteit is elmulaszthatja.


A borsmenta-olajat a bőrbe dörzsölve a hidegérző idegvégződéseket ingerli; az ebből jövő ingerületek elnyomják a fájda¬lomérzékelő idegvégződésekből származókat, ezért az izom fájdalmak enyhítésére is kiváló.
A borsmenta megfázás és köhögés elleni hagyományos használatának jogosságát sokan vitatják. Bizonyos vizsgálatok alapján a borsmentának egyáltalán nincs ilyen hatása. A gyógynövények tudományos kutatásával hivatalosan megbízott németországi egészségügyi tanács, az ún. E Bi¬zottság a borsmenta orrdugulást csökkentő, az orrjáratok gyulladását enyhítő hatására hívta fel a figyelmet. Számos, megfázással küszködő beteg tapasztalata szerint is, a borsmenta illékony mentolját belélegez¬ve légzésük könnyebbé vált.


A borsmentatea szintén enyhítheti az aszt¬más rohamot kísérő hörgőszűkületet.


        Felhasználási módok:


• Irritábilis bél szindróma, émelygés és epekő ellen: szedjen bors¬menta-illóolajat tartalmazó, vékonybélben oldódó kapszulákat, mivel így a bors menta ott fejtheti ki hatását, ahol a legnagyobb szükség van rá, vagyis a vastag- és vékonybelekben, s nem pedig a gyomorban. Étkezé¬sek között vegyen be naponta kétszer-háromszor 2-3 kapszulát, amelyek mindegyike 0,2 ml borsmentaolajat tartalmazzon.


• Szájfrissítésre: helyezzen néhány csepp borsmentaolajat a nyelvére.
• Bélgázképződés megszüntetésére: készítsen teafőzetet 1-2 teáskanál szárított bors¬menta levél felhasználásával. amelyet egy csésze nagyon forró vízben áztasson 5- 10 percig. A csészét takarja le, mivel így megakadályozza az értékes illóolaj elillanását.


• Orrdugulás ellen: naponta igyon meg legalább 4 csésze borsmentateát.


• Fájdalomcsillapításra: tegyen néhány csepp bors¬menta-illóolajat 15 ml semleges olajba. Ezzel az eleggyel naponta leg¬alább négyszer masszírozza be a fájó testrészt.
A kapszulákat étkezések között vegye be. Ha jobban kedveli a borsmentateát, akkor naponta 3-4 csészével igyon meg belőle érkezések között vagy után. A borsmenta-olajat vagy mentolt tar¬talmazó kenőcsöt naponta legfeljebb háromszor-négyszer alkalmazza. Borsmentatinktúra készítéséhez 10-20 csepp borsmenta-illóolajat tegyen egy pohár vízbe.
Kiszerelés
• kapszula
• illóolaj
• krém
• tinktúra
• szárított vagy friss gyógynövény / tea


Esetleges mellékhatásai: A borsmenta levelei, még ha hosszú időn keresztül alkalmazza is őket, általában nem okoznak mellékhatásokat. Ritkán előfordulhat bőrirritáció vagy gyomorégés a borsmentaolaj-kapszulák szedésénél. Allergiás bőrki¬ütések léphetnek fel a borsmenta-illóolaj helyi alkalmazásakor. Ha e tü¬netek valamelyikét tapasztalja magán, hagyja abba a borsmentakezelést és próbáljon ki más eljárást.
Figyelmeztetés! Mivel a borsmentaolaj lazítja a gyomor-bélrendszer falát, ezért súlyosbíthatja a rekeszizomsérv tüneteit. Az 5 év alatti kisgyermekek, illetve csecsemők mellkasára és orrlyukába ne tegyen borsmenta-olajat, mivel fulladást válthat ki. Epekő okozta fájdalom esetén csak orvosi felügyelet mellett alkalmazzuk! Terhesség alatt kerülje a borsmenta nagy mennyiségben való fogyasztását.


Brokkoli


Fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben. Magyarországon csak az utóbbi 20 évben terjedt el, és használják a brokkolit sokféleképpen a háztartásokban. Kuktafazékban készítve megóvhatjuk a bennlévő vitaminokat, és mélyhűtésre is alkalmas.
Búzafű
A búzafű méregtelenít és növeli az energiaszintünket.


      Gazdag A-, B-, E-, vitaminokban. Lúgosító hatású, kimagasló kálcium-, magnézium-, és kalciumtartalommal. Tizenhétféle aminosav található meg benne, ebből nyolc olyan, amelyet a szervezet nem képes önmaga előállítani.


       Magas klorofilltartalmának köszönhetően segít a vérszegénységen, javítja a vérkeringést, a sejtek és szövetek oxigénellátását.


Cickafark
( Achillea millefolium)


Legelőkön, utak mentén, erdőszéleken és a gabonaföldek szélén tömegesen fordul elő. Virágjának színe a fehértől rózsaszínbe hajló és a napon fanyar illatot áraszt. Ajánlatos a virágból erős napsütésben szedni, mert ilyenkor a legtöbb benne az illóolaj és ezáltal a gyógyhatás is növekszik.


     Mivel régi füvészkönyvekben a cickafarkot úgy emlegetik mint ami az összes betegséget gyógyítja, ott is alkalmazhatjuk, ahol már látszólag minden remény elszállt.


      A cickafark olyan gyógynövény, amely nem hiányozhat életünkből. Jóllehet sok súlyos betegség esetén a legjobb segítőnk, elsősorban mégis a nők számára fontos.


     Általánosan javallt:


• nőgyógyászati problémákra


• veseműködés szabályozására


• gyomorbántalmakra, puffadásra


Minden szempontból a lehető legkedvezőbben befolyásolja a női medence szerveit. Akár fiatal lányról van szó, aki hajlamos arra, hogy, rendszertelenül menstruál, akár idősebb asszonyról, aki a változás éveinek közepén tart, esetleg ezt az időszakot már át is lépte, nagyon fontos mindenkinek, fiatalnak és öregnek, hogy alkalmasint megigyon egy-egy csésze cickafarkfű-teát. Petefészek gyulladásnál gyakran már az első cickafark-ülőfürdő megszünteti a fájdalmakat és fokozatosan elmúlik a gyulladás is. A cickafark főzetével végzett lemosások és ülőfürdők segítségével megszüntethetjük az igen kellemetlen hüvelyviszketést.


Ugyancsak hatásosak ezek a fürdők idős emberek és gyerekek ágybavizelése valamint fehérfolyás kezelésében de ezekben az esetekben napi két csésze cickafarkfű-teát is meg kell inni.
A tea szabályozza a veseműködést, megszünteti az étvágytalanságot, elmulasztja a gyomorgörcsöket, a puffadást, a máj zavarait, a gyomor- és a béltraktus gyulladásait, fokozza a bélbolyhok tevékenységét és ezáltal biztosítja a szabályos székelést.


Mivel keringési zavarok és érgörcsök ellen is igen hatásos, a legmelegebben ajánlható angina pectoris esetén.
Az időjárási front által előidézett migrénes roham gyakran már egyetlen csésze cickafarktea elfogyasztása után megszűnik. Ilyenkor a teát jó melegen kell kortyolgatni. Valószínűleg nem köztudott, hogy a cickafark közvetlenül és nagymértékben hat a csontvelőre és így fokozza a vérképződést.


Gyomorvérzés, vérző aranyér, valamint erős gyomorégés és gyomornyomás esetén gyors javulást hoz a cickafarktea. Meghűlés, hát- és reumatikus fájás ellen sok cickafarkteát kell inni, olyan forrón, ahogy elbírjuk.


Aranyér gyógyítására használjunk cickafark virágjából készített kenőcsöt.
Kiszerelés:
• gyógynövény
• kenőcs
• tinktúra
Felhasználási módok:


• Tea: 1 púpozott teáskanál cickafarkfüvet adunk 1/4 liter vízhez, leforrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.


• Tinktúra: egy üveget megtöltünk napos időben szedett cickafarvirággal, leöntjük 38-40%-os gabona-, vagy gyümölcspálinkával. Két hétig állni hagyjuk a napon vagy a tűzhely közelében.


•Ülőfürdő: 100 gramm cickafarkfüvet (az egész növényről van szó) éjszakára hideg vízbe áztatunk, másnap felforraljuk és hozzáöntjük a fürdővízhez.


Csillagánizs
Illicium verum H.


Ez az illatos, erősen aromás fűszer egy Dél-Kínában és Vietnámban honos, örökzöld fa termése (Anisi stellati fructus). Rendszertanilag távol áll az ánizstól, de zamatuk hasonló, ám csillagánizs illata és íze kissé erőteljesebb. Neve termésének alakjára utal, amely nyolc, sugarasan elhelyezkedő tüszőből áll, s bennük egy-egy 3-4 mm nagyságú mag fejlődik. A még éretlenül megszárított termést alkalmazzák fűszerként, mivel az illóolaj ennek falában, nem pedig a magokban található. Speciális üzletekből már hazánkban is beszerezhető egész- és őrölt formában.


      Felhasználása a konyhában Általában édes ételek ízesítéséhez alkalmazzák. Kiváló aromát kölcsönöz a különféle kompótoknak (pl. szilva, birs), lekvároknak, süteményeknek, gyümölcsleveseknek, de pikánssá tehető vele még a puncs és egyéb likőrök. Ha keleti jellegű fogást kívánunk készíteni, egy kevés csillagánizs – akár a fűszerkeverék részeként – elengedhetetlen. Különleges zamatot csempész a szárnyas és vad-ételekbe, és alakjának köszönhetően díszítésként is alkalmazható.


      Felhasználása a gyógyászatban Nagyon jó szélhajtó, görcsoldó és gyomorerősítő, valamint enyhíti a reumatikus eredetű fájdalmakat. Serkenti az emésztést; étvágynövelő teakeverékek kedvelt összetevője. Ízjavító tulajdonsága miatt szájvizek és fogkrémek komponensei között szerepel. Kellemes illatának köszönhetően a kozmetikai ipar is felhasználja különféle szappanok és parfümök készítéséhez.


Szélhajtó gyógytea
Hozzávalók: 1-1 csomag csillagánizs, fehér üröm, édesgyökér, ezerjófű, vidraelecke
Elkészítés: A fenti növényekből készített keverékből két evőkanálnyit fél liter vízben néhány percig forralunk. Reggel és este egy-egy csészével fogyasszunk belőle.


Ánizskenyér
Hozzávalók: 6 tojás, porcukor, ánizsmag, vaj, liszt
Elkészítés: 6 kanál porcukrot 6 tojássárgájával habosra keverünk, majd hozzáadunk fél evőkanál ánizsmagot. A kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan a masszához kavarjuk, majd az egészet kivajazott, enyhén lisztezett tepsibe öntjük és megsütjük. Ha elkészült, felszeleteljük és visszatesszük a tepsibe száradni.


Erdei aranyvessző
(Solidaga virga-aurea)


Ezt a gyógynövényt erdőszéleken, vizes árkokban, bozótosokban és erdei tisztáson lehet megtalálni. Szára, amelyen aranysárga virágfürtök nyílnak, körülbelül 80 cm-re nő meg. Fészkes virágzatát gyűjtik, júliustói októberig.
Általánosan javallt:
• bélbetegségek
• vese- és hólyagbántalmak
• lelki megterhelés esetén
Bélmegbetegedések, bélvérzések ellen használják. Mindenekelőtt azonban az erdei aranyvesszőt mint a vese megbetegedések kiváló gyógyszerét dicsérik. Virágzata és levelei hűsítően hatnak, és mivel vízhajtó, minden vese- és hólyagbántalomra ajánlható. Az erdei aranyvessző közönséges galajjal, fehér vagy sárga árvacsalánnal összekeverve vesezsugor, vesemendence-gen¬nyesedés és művesére kapcsolás esetén is alkalmazható.
A vesék lereagálnak minden érzelmi folyamatot az embernél. Ezért van az, hogy egy lelki megrázkódtatást követően, legyen az egy kedves hozzátartozónk váratlan halála vagy akár egy baleset, mindig a vesék szenvedik meg a legjobban. Az erdei aranyvessző olyan gyógynövény, amely az ember érzelmi állapotát igen kedvezően befolyásolja. Éppen ezért, ha csalódás ér bennünket, vagy más lelki megterhelést kell elviselnünk, feltétlenül igyunk aranyvessző- teát. A gyógynövények angyala ott áll közvetlenül az aranyvessző mellett. Ennek a növénynek a kiegyenlítő-közömbösítő hatását egy súlyosabb érzelemváltozás esetén olyannak érezzük, mintha egy kéz simogatna, cirógatna bennünket. Már a látványa is megnyugtatóan hat ránk a tájban.
Felhasználási módok:
• Teakészítés: 1 púpozott teáskanál aranyvesszőt adunk 1/4 liter vízhez, leforrázzuk és rövid ideig állni hagyjuk. A megadott összetételű teakeverékből ugyancsak egy-egy púpozott teáskanállal veszünk és úgy készítjük el.
Fehér üröm
Artemisia absinthium L.
Népies neve: Bárányüröm, hegyi üröm
Forrás: www.floracyberia.net
Ezt az Európában, Észak-Afrikában és Kelet-Ázsiában elterjedt, hazánk egész területén előforduló évelő növényt már az ókorban ismerték és alkalmazták. Leginkább a száraz éghajlatot és talajt kedveli, ezért sztyeppéken, félsivatagos tájakon igen gyakori. Fűszerként és gyógynövényként föld feletti virágos hajtásai használatosak. Íze keserű, kissé a citroméra hasonlít; illata erősen fűszeres. A virágos üröm illóolajat, abszintint, keserűanyagot, valamint C- és B-vitaminokat tartalmaz.
Alkalmazása a konyhában
Ürmösborok és keserű likőrök kedvelt összetevője; az „abszint” nevű pálinka fő alapanyaga. Használják még húsételek és fagylaltok ízesítésére is.
Alkalmazása gyógynövényként
Teája segít a gyomor- és epebántalmak, az alacsony vérnyomás, az étvágytalanság leküzdésében, valamint kiváló féregűző és görcsoldó. Reuma elleni készítményekben is gyakran előfordul. Gyomor- és bélfekélyben szenvedő betegeknek használata tilos! Ha nagyobb mennyiségben alkalmazzuk, súlyos mérgezési tünetek (hányás, hasmenés, görcsök) léphetnek fel.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!